Tuesday 13 March 2012

Mario Draghi (BCE): Sunt semne persistente de stabilizare a economiei in Zona Euro. Bancile trebuie sa profite de aceasta acalmie

Statele si bancile din Zona Euro ar trebui sa profite de calmul actual, dupa luni de criza financiara, pentru a se intari si a-si continua reformele, a declarat marti, la Paris, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, citat de AFP.

"Constatam semne persistente de stabilizare a economiei in Zona Euro, chiar daca la un nivel inca scazut", a spus el, in cadrul unui seminar pe teme de competitivitate organizat de cotidianul Le Monde si Asociatia franceza a intreprinderilor private (Afep).

Potrivit acestuia, acalmia este datorata masurilor luate de BCE, in special pentru relaxarea cererii de lichiditati, precum si a eforturilor de disciplina bugetara realizate de guverne.

"Statele trebuie sa profite de aceasta faza a stabilizarii mondiale pentru a realiza noi progrese in programele lor de reforma economica, pentru a intari potentialul cresterii, pentru a sprijini crearea de locuri de munca si pentru a creste competitivitatea", a subliniat Mario Draghi.

El a cerut bancilor sa "foloseasca acest mediu mai favorabil pentru a-si intari rezistenta", in special prin reducerea dividendelor si a bonusurilor.

"Sistemul financiar trebuie sa fie in serviciul economiei reale, si nu invers", a adaugat acesta, subliniind ca bancile sunt esentiale pentru intreprinderile mici si mijlocii.

No comments:

Post a Comment