Sunday 25 March 2012

Ghidul romanului in UK: chiriile

Cei mai multi dintre romanii care iau calea Marii Britanii au cativa prieteni pe insula, care-i vor ajuta cu problemele acelea care par neinsemnate, dar care la fata locului pot fi foarte agasante. Una dintre ele, poate cea mai importanta, e gasirea unui apartament sau a unei camere intr-un apartament. Tinand cont de numarul foarte mare de persoane din toata lumea care vine zilnic in marile orase englezesti, e evident ca oferta de apartamente e mult mai mica decat cererea, concurenta chiar si pentru un apartament modest fiind destul de mare. Dupa cele cateva saptamani petrecute la prieteni, e timpul sa-ti gasesti propriul apartament, fapt care va fi cu siguranta dificil. Sau, cel putin, va solicita un consum nervos destul de semnificativ. In continuare, iti vom oferi cateva sfaturi practice care te vor ajuta sa treci mai rapid peste acest pas si sa te poti concentra mai mult pe activitatile pentru care te-ai mutat in Marea Britanie.

  • Asigura-te ca nu platesti prea mult pentru prea putin. Daca ai gasit o camera mica sau medie, dar pretul care ti se cere e cam mare, negociaza cu ceilalti locatari. Sunt sanse mari ca acestia sa ceara un pret mare pentru camera pentru a-si acoperi lor insilor o parte din chirie si cheltuieli, tinand cont ca ei livreaza proprietarului aceeasi suma in fiecare luna. Solicita sa fii trecut in contract, astfel platind o suma proportionala cu spatiul pe care-l ocupi.
  • Daca vei plati o garantie (deposit) cere un document doveditor. Plata unui deposit e o practica foarte curenta in Marea Britanie, proprietarii fiind foarte stricti cand vine vorba de acest fapt. Daca vei inchiria apartamentul pe unul sau doi ani, asigura-te ca ai o dovada scrisa a sumei achitate si ca a fost facut un inventar clar al starii apartamentului. Daca nu, proprietarii nu vor rata sansa sa te taxeze suplimentar pentru orice pata pe pereti care nu a fost clar stipulata in contract.
  • Daca inchiriezi printr-o agentie, asigura-te ca ai o suma consistenta in conturi (cel putin 1-2.000 de lire), altfel nu vor dori sa te ajute. Multi romani in uk s-au confruntat cu aceasta problema, mai ales si din cauza prejudecatilor mai largi fata de est europeni.   
  • Un tertip la care poti apela pentru a scadea chiria e sa te “inghesui” putin, in sensul ca living room-ul poate fi folosit ca dormitor, la nevoie. Desigur, proprietarii sunt rar de acord cu asemenea compromisuri, asa ca e mai bine sa nu-i anunti. Acestia sunt obligati de contract sa anunte cu cel putin 24 de ore inainte de a vizita locuinta, deci vei avea timp sa camuflezi eventuala prezenta a altor persoane in apartament.
  • Nu inchiria un apartament aflat foarte departe doar pentru a economisi niste bani. Daca jobul tau se afla la 30-40 de kilometri de casa, vei petrece ore multe pe tren si vei plati in plus pe transport. Daca, de exemplu, ai un job in zona 2 a Londrei si casa ta e in zona 6, nu ai facut o afacere foarte buna…Transportul te va costa poate diferenta de bani intre un apartament situate mai bine si al tau, iar cele 2-3 ore pe care le vei petrece zilnic pe tren si autobuz nu pot fi recuperate.
  • Asigura-te ca facturile fostilor locatari sunt la zi sau va trebui sa le platesti tu, in cele mai multe dintre cazuri. De aceea, cel mai bine e sa suni la companiile care ofera utilitati si sa le ceri sa deschida contracte noi, pe numele tau, datoriile precedente fiind in unele cazuri prescrise. 

  • anunturi uk, romani in uk

    No comments:

    Post a Comment