Wednesday 13 June 2012

Pompa caldura

Ne uitam in momentul de fata la situatia in care ne zbatem ca populatie a acestui glob, suntem in criza financiara, dar pe langa ea mai sunt si alte crize cum ar fi cea a alimentelor, a energiei, tarile de lumea intai nu stiu sa traiasca ieftin, cele de lumea a treia traiesc si fara curent si fara mancare, si noi vorbim despre dreptate si despre pace in lume. Ne luptam cu o jumatate de planeta ce efectiv traieste in foamete, pentru ca nu au teren arabil si nu au pe ce sa-si cultive hrana. Sunt state care efectiv nu se pot dezvolta pe ramura agriculturii si asta datorita conditiilor meteorologice. Nu putem lasa o tara atat de bogata ca Romania sa ajunga un depozit de deseuri, trebuie sa invatam din greselile inaintasilor nostri ( celor ce au facut destule teste pe propriul lor spatiu, si au reusit sa isi devastez mediul in doar cativa ani, astazi ei sunt cei care investesc extrem de multi bani pentru a-si reconstrui flora si fauna de odinioara.) . Metoda cea mai buna pentru a atinge acest deziderat este si una foarte ieftina cel putin in cazul nostru.

    Putem profita de programul pompa de caldura 2012, avem astfel ocazia de folosi :panouri solare, centrala peleti, pompa caldura, panouri radiante aproape gratis. Aceste dispozitive ne permit sa incalzim apa din locuinta fara a mai apela la reteaua clasica de termoficare, ci folosindu-ne ori de deseuri care oricum stricau calitatea pamantului, ori de energie care este practic infinita si anume cea solara. Principiul de functionare al panourilor solare este relativ simplu. Tuburile din componenta panourilor solare capteaza radiatia solara si o transforma in energie termica. Apa din tubul interior se incalzeste in urma acestui proces. Pe masura ce apa se incalzeste, ii scade desitatea. Apa incalzita in tubul solar se ridica in rezervorul de acumulare al panoului solar si este inlocuita progresiv de un volum echivalent de apa rece. Procesul se repeta si apa rece ajunsa in rezervorul de acumulare va fi incalzita.

Pompele de caldura folosesc principiul de termosifon care se bazeaza tot pe schimbarea densitatii la temperaturi diferite a apei numai ca preiau caldura din apa,aer sau sol. Iar centralele pe peleti folosesc acest produs peletii care sunt obtinuti din deseuri lemnoase provenit din debitare cel mai probabil de la o fabrica de mobila. Rumegusul este presat foarte mult pana ajunge le densitatea dubla a lemnului normal crescandu-i astfel puterea calorica cu aprox 20-30%. De aici exista si avantajul de a nu mai avea atat de mult fum, peletii ard fara a produce o cantitate mare de fum.Programul casa verde ofera subventii pentru acest tip de centrale cu sumele cuprinse intr 6000 si 8000 de ron.

Cea mai mare suma cea de 8000 de ron se ofera pentru instalarea unei pompe de caldura, aceasta fiind si foarte scumpa bineinteles. Este bine sa stiti ca trebuie sa depuneti dosarele dupa ce ati achizitionat si montat unul din aceste dispozitive, urmand ulterior sa asteptati sa vi se solutioneze cererea si sa primiti suma de bani alocata produsului pe care il folositi dvs. Nu va faceti griji in legatura cu disparitia acestui program pentru ca el este finantat din fonduri europene si sumele alocate annual pentru astfel de proiecte se vor mari considerabil de la an la an.


Tags: pompa de caldura

No comments:

Post a Comment